Szia, a nevem Betti. 25 éves vagyok, és 4 éve alkoholista. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is.. A blogot három okból írom: 1, Nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek, sztereotípiák, hülyeségek vannak az emberek fejében az alkoholizmusról. Ha ezeknek legalább egy részét eloszlathatom ezzel a bloggal, már megérte billentyűt ragadnom.

A visszaesésemről szóló poszt alatti kommentek között feldobott valaki egy nagyon jó témát, amiről eddig azt hiszem nem is nagyon volt szó, pedig tök fontos. Nem is értem,  hogy maradt ki.

Szóval, ez ugye az, amin sokan (jelenleg én is) keresztül megyünk: hogyan álljuk meg az első pár nap, hogy ne igyunk?

Amikor már x ideje józan vagy, könnyebb a dolog, ezt majd’ 1 évnyi józansággal a hátam mögött biztosan állíthatom. Akkor is vannak napok, amikor nehezebb (és aztán esetleg bele is botlasz, mint én), de nincs már az, hogy szinte minden perc egy küzdelem.

Egy idő után már nem az alkohol körül forgott minden gondolatom. Egy idő után elmúlt a gyomorideg (nem végleg, de ritkábban jött elő). Egy idő után nem éreztem elpazarolt estének minden olyan estét, amikor nem ittam. Egy idő után elmúlt a hányinger, a szédülés, és a kicsi remegés is.

De ehhez kellett pár nap.

És az az első pár nap bizony nem könnyű.

Az az első pár nap valóban arról szól, hogy pörögsz, mint a ringlispil, és tényleg alig tudsz másra gondolni, mint a piára.

Egy bizonyos pont után már nem csak agyilag leszel teljesen megzakkanva, hanem testileg is, és fizikai elvonási tüneteid lesznek.

Itt most gyorsan el is oszlatnám azt a tévhitet, hogy akinek nincsenek fizikai tünetei, az még nem alkoholista.

De. Az.

Definiáltuk együtt az alkoholizmust még a JAL blogon, emlékszel? “Az az alkoholista, akinek az alkohol megszerzése, és elfogyasztása olyan mértékben a fontossági sorrend elejére került, hogy az már teljesen átalakította az életét”.

Ha ezen definíció mentén tárgyalunk az alkoholizmusról (és ugyebár azt tesszük), akkor láthatod, hogy itt nincs szó fizikai tünetekről, csak a fontossági sorrend átalakulásáról.

Szóval, vissza a témához.

 

Mint mondtam, nem könnyű ez az első pár nap, olyannyira nem könnyű, hogy nagyon hamar ismét a pohár fenekén találjuk magunkat.

Vagy azért, mert “csak még ma, aztán már majd holnaptól tényleg nem iszom, mert ez így rohadtul nem mehet tovább”, vagy mert egyszerűen nem bírod, és a könnyebb utat választod.

Hiszen inni mindig a könnyebb út. Az alkohol utólag fogja benyújtatni a számlát, akkor és ott inkább az ivást választani könnyű. Biztonságos. Kellemes. Otthon érzed magad. Igazi karácsony feeling.

Persze amikor hajnalban arra ébredsz, hogy még mindig a széken ülsz, és sikerült egy teli pohár borral nyakon öntened magad, a laptopod, meg a szőnyeget, mert elaludtál ivás közben, akkor már nincs annyira karácsony feelinged. Akkor csak szégyenérzeted van.

De ebbe ilyenkor nem látsz bele, nem gondolkodsz ennyire előre. Csak azt tudod, hogy ha most iszol egy kicsit, jobban leszel. A többi nem érdekel.

 

Az első pár napot nagyon okosan kell játszani.

Mielőtt belekezdenék a listába, előrebocsájtanám, hogy nem arról a stádiumról beszélünk itt, amikor élni, lélegezni, felkelni, mozogni nem tudsz pia nélkül.

Nem arról, amikor a fizikai függésed olyan szinteket öltött, hogy már orvosi segítségre van szükséged.

El ne kezd nekem bármelyik pontot is csinálni, ha itt tartasz. Ez nem játék.

 

A lista elemeit javarészt az internetről vadásztam, de kizárólag azokat írtam le, amit személyesen is próbáltam, így alá tudom támasztani, hogy segít.

Fogyasszátok egészséggel!

 

1, Törd meg a mintát!

Erről már volt szó egy párszor, de fontos, úgyhogy újra: amennyire látom a legtöbbünk ismétlődő minták mentén iszik. Ugyanazon a helyen, ugyanazon körülmények között, ugyanazt a tevékenységet űzve mellette. Ilyen volt nekem az, hogy sorozatnézés közben ittam minden este, de tudok olyan alkoholistát, aki játszani, tv-zni, vagy akár zenét hallgatni szokott közben.

Olyanról viszont még érdekes módon nem hallottam, aki csak leül az asztalhoz, és csak néz ki a fejéből órák hosszat, miközben iszik 🙂

Valamit általában csinálunk ivás közben. Na azt a valamit, azt ne csináld!

 

Majd’ 1 évig voltam józan, és ennek az évnek az első felében szinte alig mertem leülni sorozatot nézni.

Mert tudtam, hogy mivel van összekötve az agyamban a sorozatnézés: az ivással. Egyszerűen nem tudtam úgy végignézni egy sorozatot, hogy közben ne azon járjon az eszem, hogy “ehhez azért jól esne egy kis bor”. Ha pedig túl sokat jár ezen az eszem, előbb vagy utóbb, de meg fogom szerezni azt az üveg bort. Minek tehát a kísértés?

Érdekes módon pl olvasás közben soha nem ittam. Az olvasás tehát egy jó “mentsvár” volt nekem, az nincs összekötve az agyamban az ivással.

A lényeg tehát: gondold végig, hogyan szoktál inni, és törd meg a mintát.

 

2, Ne hősködj! 

Sokszor gondoltam már azt életemben, hogy ott ahol már százan elestek, “na majd én itt jól megmutatom ” (=hülyét csinálok magamból), mert én aztán kemény vagyok, mint a kád széle. Minden ilyen esetben, kivétel nélkül pofáraesés lett az eset vége. Ma már óvatosabb vagyok, és ezt javaslom neked is. Biztos vagyok benne, hogy van jónéhány olyan, tökéletesen felesleges, és könnyen kiiktatható dolog a mindennapjaidban, ami egyébként rizikófaktor, hogy igyál. Mindent nyilván nem tudsz elkerülni, de amit igen, azzal ne hősködj.

Például: tartasz otthon alkoholt a bárszekrényben? Dobd ki! De mi van ha vendégek jönnek? Majd narancslét isznak!

Be szoktatok ülni a haverokkal a kocsmába péntekenként, vagy munka után? Mi lenne, ha ezt most egy (jó)darabig kihagynád?

Persze megkérheted a barátokat, hogy menjetek inkább moziba, de amennyiben erre nemet mondanak, kénytelen leszel a társaságot is hanyagolni egy ideig.

Elhiszem, hogy szívesen elmennél arra a koncertre szombaton, de ne tedd. Az sem érdekel, ha maga az Atyaúristen ad koncertet. nem ér annyit. Biztos, hogy nem ér annyit.

 

3, Cukor, cukor cukor! 

Talán furcsának tűnhet hogy ezen a blogon kokain….khmmm cukorfogyasztásra bíztatlak benneteket, de pontosan ezt fogom tenni.

Nem vagyok én SchobertNorbi hogy vegyészkedjek, de azt ugye tudjuk, hogy az alkoholban sok a cukor.

Na már most a szervezeted igen könnyen becsapható (nem győzöm ismételni, hogy nem arról a stádiumról beszélünk, amikor már levegőt venni alig tudsz józanul) cukorral.

Nyilván nem megoldás, nyilván nem egészséges, de megmenthet egy-egy esetben attól, hogy igyál.

Szard hát le a kilókat, meg minden ilyesmit egy kicsit, és igyál egy jó hideg kólát. Egyél meg egy csokit. Tömj magadba egy zacskó gumicukrot. Itt és most írásos engedélyt adok rá 🙂

 

4, Egyél, ami jól esik 

Hiba volt ezt a képet kitennem, mert most pacalt akarok enni.

Szóval, a lényeg, hogy bár nagyon fontosnak tartom a leszokás szempontjából azt, hogy teljesen életmódot válts (és mint mondtam, az alkoholizmus esetében én nem ennek a szónak a divatos értelmére gondolok), ez eleinte nem fontos.

Valószínűleg úgyis van rajtad már pár fölösleges kiló, de ha nincs, akkor hát hadd legyen.

A lőtéri kutyát nem érdekli, ha ettől sikerül túljutnod a nehezén.

A személyes tapasztalatom itt egyébként negatív értelemben személyes tapasztalat, én ugyanis voltam olyan hülye, hogy egyszerre akartam lefogyni és leszokni még 1 éve. Hiba volt, hülyeség volt, nem kell mindent egyszerre. Az ivás abbahagyása a fontosabb, a többi úgyis jön majd magától.

Tehát – és ezúttal én is így fogom átvészelni a nehezét – bátran kényeztesd magad jó kajákkal. Rendelj pizzát, egyél jó nagy egészségtelen hambikat, egyél egy ilyen guszta pacalt, mint a képen.

Eljutsz majd addig a pontig, ahol el kell kezdened egészségesen enni, de ez még nem az a pont.

Most az a lényeg, hogy ne igyál.

És ha jó nagyokat, és tényleg kellemeseket eszel, az segíteni fog.

 

5. Víz, víz, víz!!

Még az egyetemen, az egyetemi szobatársam kiment bulizni, és valamikor hajnalban állított haza igencsak részegen. Én felkeltem mikor megjött – mivel kb keresztülesett a szobán. Szóval, hajnali valahánykor, tökrészegen nagyon fontosnak tartotta, hogy közölje velem a következő életbölcsességet, amit azóta igyekszek is betartani : “Betti … Igyál sok vizet…. Mer’ az jó!”. 

És bár kétlem, hogy akkor és ott tisztában volt vele, mennyi tudományos alapja, és milyen fontossága van annak, amit mondott, tökéletesen igaza volt.

Most elkezdhetnék ezekkel az ezerszer elmondott maszlagokkal érvelni, miszerint a testünk 60%-a víz, és víz nélkül nincs élet, de nem akarok nektek Modelhome víztisztítót eladni, úgyhogy nem fárasztalak ezzel.

A lényeg a lényeg, a tested követel magának egy bizonyos folyadékmennyiséget, kinél kisebbet, kinél nagyobbat. Most mondhatod, hogy a bor, meg a sör, meg a kóla is folyadék, és tökéletesen igazad is van, de semmi nem tesz olyan jót neked, mint a tiszta víz.

Persze, most lehetne azon vitatkozni, hogy mennyire tiszta az a víz, meg honnan érdemes beszerezni, de ez nem az a blog.

Szóval, nagyon elkanyarodtam, igyatok vizet, és kész.

6, Sportolj! 

Nem azt mondom, hogy azt csináld, amit ez a jóvágású fiatalember a fotón, de kezdj el sportolni. Most, hogy majdnem minden nap járok edzőterembe, el sem tudom mondani mennyire fontos.

Szóval, egyrészt a sport ugye megedzi az akaraterőd, arra pedig szükséged lesz.

Ha mindent jól csinálsz (és majd idővel az edzőterem társul egy megfelelő étkezéssel) látványos lesz az eredmény, ami építeni fogja az önbizalmad.

De ami talán a legfontosabb a kezdeti nehéz időszakban: lefoglalod, kikapcsolod magad.

Az edzőterem az egyik legnagyobb segítség abban, hogy elvonjam a figyelmem dolgokról, kicsit kikapcsoljak, megnyugodjak.

A következőt csinálom, és bármilyen rossz kondiban vagy ennyit szerintem te is kibírsz (mert, hogy én is borzalmas kondiban voltam):

Zene a fülbe. Ez nagyon fontos. Legyen zenéd. Vigyél zenét. A zene nagyon fontos. Vigyél zenét!!!

Szóval:

20 perc futópad (most szívesen előadnám, hogy mekkorákat futok rajta, de az igazság az, hogy csak sétálok, mint egy nyugdíjas pingvin), 20 perc taposógép, 20 perc bringa, és végül 20 perc evezőgép.

Egyiket sem csináltam eleinte megfeszített tempóban (nem is tudtam volna), csak kényelmesen, ahogy jól esett. Nulla kondival erre tellett. Ma már egyébként megnyomom 🙂 de nem kell sietni, nem kell olyan ponton éreznünk magunkat, ahol még nem vagyunk.

Told be a zenét a füledbe, találd meg a saját tempód, és kapcsold ki a világot!

7, Nem vagy egyedül … 

Ne érezd magad egyedül, mert nem vagy.

Nyugodtan mond el a legközelebbi barátodnak, testvérednek, vagy akit érdemesnek tartasz rá.

Csináljatok közös programokat (szigorúan alkoholmentest), annyi mindent lehet csinálni az iváson kívül. (Nem is olyan könnyű felsorolni, mikor épp abbahagyod az ivást 🙂 )

Menjetek kirándulni, moziba, színházba, kiállításra, vagy akár csak sétálni.

Ha ez nem elég, vagy nincs olyan ember a környezetedben, akinek el szeretnéd mondani, menj el egy AA gyűlésre. (Persze ne csak akkor).

Ismerkedj más, józanodó, vagy már józan alkoholistákkal. Legyen valaki, akit fel tudsz hívni, amikor ihatnékod van.

 

Egyébként volt róla szó, hogy páran itt benne lennétek telefonszám cserékben, pont a fent említett célból. Csinálni fogok ennek egy felületet, akit érdekelne, az jelezzen ! 🙂

 

Azt hiszem a legfontosabb, hogy reális elvárásaink legyenek magunk felé, és sose lankadjon a figyelmünk teljesen. Utóbbi egyébként nem csak eleinte fontos, ahogy a visszaesésemből látható, majd egy év elteltével is az.

Ha van bármi, amit hozzá tennél (tipp,ötlet,észrevétel) ne tartsd magadban! 🙂

A KOMMENTELÉSHEZ NEM KELL E-MAIL CIMET, ÉS NEVET MEGADNI. ELÉG HA BEPÖTYÖGÖD A KOMMENTET, ÉS ELKÜLDÖD!! A KÖNNYEBB KOMMUNIKÁCIÓ ÉRDEKÉBEN AZÉRT EGY NICKNEVET, BECENEVET, KERESZTNEVET MEGADHATSZ, HA SZERETNÉL 🙂

Megosztás: